napit

napit

torstai 1. syyskuuta 2011

Yksi pieni ankka lähti leikkimään... Ja ompelupulmia!

Tämä paitanen valmistui apila-trikoosta, jonka olen joskus keväällä jo tilannut jostakin, en yhtään muista enää, että mistä.  Kaava on OB:n Villi Viikinki kokoa 104cm. Halusin applikoida ankan ja tämä nyt on sellainen aika yksinkertainen kylpyankka-tyylinen ratkaisu. :)

Applikointiin olen ihan tyytyväinen ja paitaan muuten, mutta sitten tulee nämä ompelupulmat, joista haluaisin kysyä viisammilta, enemmän ommelleilta kanssasisarilta...Eli mistä johtuu, että ommellessa (varsinkin kaksoisneulalla) alalanka sylttää (outo sana...) tai siis menee sillain sotkuisen näköisesti? Yritin ottaa kuvaa, mutta en tuolla kameralla saanut nyt parempaa otettua, saakohan tuosta mitään selvää...? Eli mitä teen väärin, onko kone langoitettu väärin tai jotain, ei kyllä pitäisi olla...Ja toinen kysymys, joka koskee pääntien kanttausta resorilla. Kuten tästäkin paidasta näkee, toinen puoli on ihan ok ja olen siihen tyytyväinen, mutta toiselta puolelta (lähellä toista olkapäätä) on sitten taas kanttaus ruman näköinen, niinkuin "eri paria"? Olen huomannut tämän ennenkin. Välillä onnistuu, monesti ei. Eli onko minulla kenties liian pitkä tuo resoripätkä, jolla kanttaan, vai venytänkö liian paljon/vähän ommellessa sitä vai mitä? Olisi kiva oppia tämä tekemään ihan kunnolla, että saisi paidoista siistin näköisiä.12 kommenttia:

 1. kaksoisneulaan en osaa sanoa mitään, mut tuohon kanttaukseen pitäs auttaa, et laitat resorin ja kaula-aukon 1/4 välein neulaten ja sit venytät aina suraavaan neulaukseen asti, otat neulan pois ja taas venytät - pitäs jakaantuu tasasemmin tuon resorin siis (jos tuosta nyt sai mitään tolkkua... :))

  VastaaPoista
 2. Kiva ankkanen! Minä en ole usein tehnyt pääntien kanttauksia noin, kun en tykkää kun tulee aika paksu resoria käyttäen (myös trikoolla voi kantata). Tuo kaksoisneulaongelma varmaan johtuu langankireyksistä, ylälanka ok, mutta kokeile kiristää alalangan kireyttä. Ja onhan neulat suorat, vääntynyt neulakin saattaa tehdä tuollaista jälkeä?! Ja neulan pitää olla tarpeeksi paksu, että jaksaa mennä monen kangaskerroksen läpi. Toivottavasti näistä apua, muita neuvoja minä en keksi...

  VastaaPoista
 3. Lankaan en osaa sanoa mitään mutta tuo pääaukko....Mä teen niin että ompelen ensin vain toisen olkasauman ja sit laitan resorin siihen kiinni hieman venyttäen , sit huolittelen toisen reunan niin että resorisuikale on tasainen ,sitten laitan neuloilla kiinni niin että saumanvara jää sinne alle piiloon ,lopuksi toinen olkasauma kiinni.No... höh.. olen tooosii huono selittelemään mutta toivottavasti ymmärsit

  VastaaPoista
 4. Ihana paita! Mä olen myös suunnitellut joskus tekeväni tuollaisen kylpyankka-applikaation, saas nähdä koska saan aikaiseksi... :D

  VastaaPoista
 5. Upea paita! Niin suloinen ankka. Oletko kokeillut vaihtaa lankaa? ja että ne molemmat langat tulee eri paikoista? resorin kanssa sama ohje, että neulaat 4 kohdasta ja sitten ommellessa venytät. itse ompelen niin kuten Jaana, toisen olkapään lopuksi;)

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia kaikille kommenteista ja vinkeistä! :)

  Minulla on varmaankin huono luetun ymmärtämistaito, joten olisikohan jossain kuvallisia ohjeita ( :D ) tuohon kaula-aukon ompeluun tuolla toisella tavalla?

  VastaaPoista
 7. Tuu käymään meillä niin näytän miten se resori ommellaan ;) Tai sitten meet sinne kursille niin siellä saat vinkkiä. Ootkos katsonut ottobren ohjeista kun siellähän on ohje, minäkin voin kopion omista ompelukurssin papereita joissa neuvotaan yksityiskohtaisesti miten pääntie kantataan.

  Mutta kiva ankkapaitahan tuo on, keltainen ja vihree sopii niin pirteesti yhteen :)

  VastaaPoista
 8. ^ Kiitos opetustarjouksesta! :) Me varmaan tullaan torstaina kerhoileen, joten voisitkohan ottaa kopion siitä ohjeesta, jos mahollista, kuulostaisi hyvältä tuollainen yksityiskohtainen ohje! :)

  Sinne ompelukurssille en pääse, mulla on melkein kaikki tiistai-illat hamaan tulevaisuuteen asti töitä. :(

  VastaaPoista
 9. Ihana ankkapaita. Minä myös vasta harjoittelen tuota kanttamista. Tähän asti olen tehnyt resorilla, mutta haluaisin oppia kanttamaan, joten kiitos minunkin puolesta neuvoista. Applikointiakin alan nyt harjoittelemaan kun kaikilla on niin ihania applikointeja. :)

  VastaaPoista
 10. Suloinen ankka ja muutenkin kivoja ompeluksia. Kangashamstereista löysin tänne ja ehdottomasti jään lukijaksi!

  VastaaPoista
 11. Suloinen paita!

  Kaksoisneulaa käyttäessä tykkäsin tehdä ennemmin kanttauksen kolminkertaisena,jolloin kanttaus ei ollut niin paksu ja ompelu sujui paremmin, eli ensin ompelin toisen olkapääsauman kiinni ja sen jälkeen resorikantin paidan päällipuolelle oikeat puolet vastakkain (ihan vaan mututuntumalla venyttäen, resorin pituus riippuu niin paljon sen laadusta). Tämän jälkeen sitten vaan käänsin kantin saumanvarojen yli nurjalle ja päältä kaksoisneulalla kiinni. Lopuksi vielä toinen olkasauma kiinni.

  Tuohon ommelongelmaan lähtisin ensin säätelemään langankireyksiä. Itse jouduin jonkin verran löysäämään alalankaa normaalista ja ylälankaa taas hieman kiristämään. Neula kannattaa tarkistaa ja tikinpituus säätää pitkäksi. Ja mun kone ainakin on tosi tarkka siitä, että ylälangat kulkee siitä neulan yläpuolella olevan silmukan kohdalta niin, että toinen lanka menee silmukan läpi ja toinen sen päältä. Jos kulkevat samasta paikasta niin mönkään menee...

  VastaaPoista